Els polítics valencians sota els focus d’À Punt: una anàlisi de la cobertura televisiva de les Eleccions autonòmiques de 2019
DOI:
https://doi.org/10.28939/iam.debats.134-1.5Palabras clave:
Eleccions autonòmiques; política valenciana; À Punt; entrevistes polítiques; debats electorals; «infoentreteniment».Resumen
Tot i els reiterats incompliments en què havia concorregut Canal 9, l’antiga televisió valenciana, pel que fa a la seua funció de servei públic, el seu tancament en 2013 per part del govern del PP va tenir un notable impacte en l’imaginari col·lectiu i va representar una pèrdua considerable per al sistema comunicatiu autonòmic. En aquest sentit, la posada en marxa de la plataforma de mitjans públics valencians, À Punt Mèdia, va despertar moltes expectatives entre la societat valenciana. Entre altres propòsits, els polítics i els professionals de la comunicació que en formaren part havien de demostrar que es podien fer les coses de manera diferent. Les Eleccions autonòmiques de 2019 eren una oportunitat magnífica per a demostrar-ho. D’una banda, desplegant noves fórmules audiovisuals capaces de traslladar la informació política a la ciutadania en les millors condicions. De l’altra, allunyar-se de la manipulació informativa que havia caracteritzat l’anterior etapa. L’objectiu d’aquest treball és comprovar fins a quin punt aquestes dues qüestions s’han produït i ho farem analitzant la cobertura d’À Punt del procés electoral pel que fa als gèneres informatius, al marge de les notícies. En concret, ens fixarem en les entrevistes polítiques als candidats i en els debats electorals. Utilitzarem diverses metodologies, quantitatives i qualitatives, per obtenir els resultats, que apunten a un comportament bastant equilibrat, tant en la morfologia audiovisual com en la profunditat del relat informatiu, però amb poca ambició de conjunt per a un mitjà públic que aspira a ser referència mediàtica al seu territori.
Descargas
Citas
Descargas
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Sin perjuicio de lo dispuesto en el artículo 52 de la Ley 22/1987 de 11 de noviembre de Propiedad Intelectual, BOE del 17 de noviembre de 1987, y conforme al mismo, los autores o autoras ceden a título gratuito sus derechos de edición, publicación, distribución y venta sobre el artículo, para que sea publicado en Debats. Revista de cultura, poder y sociedad.
Debats. Revista de cultura, poder y sociedad se publica bajo el sistema de licencias Creative Commons según la modalidad «Reconocimiento - NoComercial (by-nc): Se permite la generación de obras derivadas siempre que no se haga un uso comercial. Tampoco se puede utilizar la obra original con finalidades comerciales».
Así, cuando el autor o autora envía su colaboración, acepta explícitamente esta cesión de derechos de edición y de publicación. Igualmente autoriza a Debats. Revista de cultura, poder y sociedad, la inclusión de su trabajo en un fascículo de la revista para que se pueda distribuir y vender.