Els polítics valencians sota els focus d’À Punt: una anàlisi de la cobertura televisiva de les Eleccions autonòmiques de 2019
DOI:
https://doi.org/10.28939/iam.debats.134-1.5Paraules clau:
Eleccions autonòmiques; política valenciana; À Punt; entrevistes polítiques; debats electorals; «infoentreteniment».Resum
Tot i els reiterats incompliments en què havia concorregut Canal 9, l’antiga televisió valenciana, pel que fa a la seua funció de servei públic, el seu tancament en 2013 per part del govern del PP va tenir un notable impacte en l’imaginari col·lectiu i va representar una pèrdua considerable per al sistema comunicatiu autonòmic. En aquest sentit, la posada en marxa de la plataforma de mitjans públics valencians, À Punt Mèdia, va despertar moltes expectatives entre la societat valenciana. Entre altres propòsits, els polítics i els professionals de la comunicació que en formaren part havien de demostrar que es podien fer les coses de manera diferent. Les Eleccions autonòmiques de 2019 eren una oportunitat magnífica per a demostrar-ho. D’una banda, desplegant noves fórmules audiovisuals capaces de traslladar la informació política a la ciutadania en les millors condicions. De l’altra, allunyar-se de la manipulació informativa que havia caracteritzat l’anterior etapa. L’objectiu d’aquest treball és comprovar fins a quin punt aquestes dues qüestions s’han produït i ho farem analitzant la cobertura d’À Punt del procés electoral pel que fa als gèneres informatius, al marge de les notícies. En concret, ens fixarem en les entrevistes polítiques als candidats i en els debats electorals. Utilitzarem diverses metodologies, quantitatives i qualitatives, per obtenir els resultats, que apunten a un comportament bastant equilibrat, tant en la morfologia audiovisual com en la profunditat del relat informatiu, però amb poca ambició de conjunt per a un mitjà públic que aspira a ser referència mediàtica al seu territori.
Descàrregues
Referències
Descàrregues
Publicades
Com citar
Número
Secció
Llicència
Sense perjudici del que disposa l'article 52 de la Llei 22/1987 d'11 de novembre de Propietat Intel·lectual, BOE del 17 de novembre de 1987, i conforme a aquest, els/les autors o autores cedeix/en a títol gratuït els seus drets d'edició, publicació, distribució i venda sobre l'article, per tal que siga publicat a Debats. Revista sobre cultura, poder i societat.
Debats. Revista de cultura, poder i societat es publica sota el sistema de llicències Creative Commons segons la modalitat “Reconeixement – NoComercial (by-nc): Es permet la generació d’obres derivades sempre que no se’n faça un ús comercial. Tampoc no es pot fer servir l’obra original amb finalitats comercials”.
Així, quan l’autor/a envia la seva col·laboració, accepta explícitament aquesta cessió de drets d’edició i de publicació. Igualment autoritza Debats. Revista de cultura, poder i societat la inclusió del seu treball en un fascicle de la revista perquè es puga distribuir i vendre.