Els recursos humans en el mercat global de l’educació superior: la presència de professors estrangers en universitats espanyoles
Resum
Malgrat l’existència d’un mercat global d’educació superior en què les universitats competeixen per atraure acadèmics amb talent de tot el món, la majoria d’institucions d’educació superior contracten molt pocs investigadors estrangers. De fet, a Espanya, només 1 de cada 40 acadèmics és estranger. Aquest article se centra en el cas espanyol per aprofundir en la comprensió dels factors que afecten la internacionalització del personal acadèmic en el sector de l’educació superior. L’anàlisi es fonamenta en dades de la base de dades del Registre Europeu d’Institucions d’Educació Superior i en estadístiques sobre l’educació superior a Espanya, recollides per l’Institut Nacional d’Estadística. Els principals resultats d’aquesta anàlisi exploratòria mostren que a Espanya hi ha diferències entre comunitats autònomes pel que fa a la proporció de personal estranger que contracten. A més, pel que fa a les institucions, les universitats més internacionalitzades són institucions relativament noves, i la majoria es troben a Catalunya. El marc polític i econòmic a Espanya desincentiva la contractació
d’acadèmics internacionals. No obstant això, en aquest context, cal destacar dues idees importants: d’una banda, les diferències entre Catalunya i la resta de comunitats autònomes espanyoles mostren que les polítiques infranacionals poden tenir un fort impacte en els processos d’internacionalització en països descentralitzats com Espanya; d’altra banda, la divergència entre universitats mostra la importància del comportament estratègic dels actors que afronten les pressions de l’entorn.
Descàrregues
Descàrregues
Publicades
Com citar
Número
Secció
Llicència
Sense perjudici del que disposa l'article 52 de la Llei 22/1987 d'11 de novembre de Propietat Intel·lectual, BOE del 17 de novembre de 1987, i conforme a aquest, els/les autors o autores cedeix/en a títol gratuït els seus drets d'edició, publicació, distribució i venda sobre l'article, per tal que siga publicat a Debats. Revista sobre cultura, poder i societat.
Debats. Revista de cultura, poder i societat es publica sota el sistema de llicències Creative Commons segons la modalitat “Reconeixement – NoComercial (by-nc): Es permet la generació d’obres derivades sempre que no se’n faça un ús comercial. Tampoc no es pot fer servir l’obra original amb finalitats comercials”.
Així, quan l’autor/a envia la seva col·laboració, accepta explícitament aquesta cessió de drets d’edició i de publicació. Igualment autoritza Debats. Revista de cultura, poder i societat la inclusió del seu treball en un fascicle de la revista perquè es puga distribuir i vendre.