Emprendre com a estil de vida. L’actitud en les dinàmiques laborals de treballadors del fitness i de l’entreteniment infantil (Córdoba, Argentina)

Autors/ores

  • María Inés Landa CONSEJO NACIONAL DE INVESTIGACIONES CIENTÍFICAS Y TÉCNICAS UNIVERSIDAD NACIONAL DE CÓRDOBA
  • Gustavo Blázquez CONSEJO NACIONAL DE INVESTIGACIONES CIENTÍFICAS Y TÉCNICAS UNIVERSIDAD NACIONAL DE CÓRDOBA
  • Cecilia Castro CONSEJO NACIONAL DE INVESTIGACIONES CIENTÍFICAS Y TÉCNICAS UNIVERSIDAD NACIONAL DE CÓRDOBA

DOI:

https://doi.org/10.28939/iam.debats.133-1.3

Resum

En el marc de les nostres investigacions, la figura de l’emprenedor i les modulacions d’aquesta emergien com a significant rellevant en les enunciacions dels agents entrevistats i en el material textual i digital que circula pels espais de recreació i entreteniment rellevats. Per això, aquest article aprofundeix en les operatòries d’aquest estil de vida particular per mitjà d’una anàlisi de les performances i les pràctiques dels propietaris i treballadors de sales d’entreteniment infantil i gimnasos de fitness. Així doncs, en la introducció, s’ofereix una contextualització espaciotemporal de l’escenari polític i econòmic en què es desenvolupen els serveis que van constituir els nostres casos d’estudi. A continuació, presenta algunes trames conceptuals que atribuïm a l’estil emprenedor i desenvolupa les dinàmiques culturals i històriques per mitjà de les quals aquestes emprenedories es van configurar com a espais —per al cultiu del cos i l’alegria— d’un públic identificat amb la classe mitjana argentina. L’enfocament va privilegiar les regularitats que emergien de la posada en relació d’ambdós casos; no obstant això, també destaca les particularitats que feien als ordres simbòlics de cada dispositiu cultural. En les semblances i les diferències, els casos analitzats van permetre observar com es formava un exèrcit d’emprenedors quotidians virtuosos, generalment joves, que havien de tenir actitud i fer servir tota la creativitat per a cultivar un estil de vida a l’encalç de la seua reproducció econòmica i social. Emprendre com a estil de vida comportava tenir actitud.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

María Inés Landa, CONSEJO NACIONAL DE INVESTIGACIONES CIENTÍFICAS Y TÉCNICAS UNIVERSIDAD NACIONAL DE CÓRDOBA

Doctora en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat Autònoma de Barcelona. Investigadora al Centre d’Investigacions i Estudis sobre Cultura i Societat (CONICET i UNC) i és professora a la Universidad Nacional de Córdoba i a la Universidad Católica de Córdoba. Investiga pràctiques i artefactes on el cos és objecte de gestions, negociacions i apropiacions diverses.

Gustavo Blázquez, CONSEJO NACIONAL DE INVESTIGACIONES CIENTÍFICAS Y TÉCNICAS UNIVERSIDAD NACIONAL DE CÓRDOBA

Doctor en Antropologia por la Universidade Federal do Rio de Janeiro. Professor titular a la Facultad de Filosofía y Humanidades de la Universidad Nacional de Córdoba i investigador a l’Instituto de Humanidades (CONICET).
Investiga la producció de sentiments i subjectivitats a partir de l’anàlisi de performances en relació amb cultures juvenils urbanes, consums culturals en la nit i sexualitats.

Cecilia Castro, CONSEJO NACIONAL DE INVESTIGACIONES CIENTÍFICAS Y TÉCNICAS UNIVERSIDAD NACIONAL DE CÓRDOBA

Magister en Antropologia i llicenciada en Comunicació Social per la Universidad Nacional de Córdoba (UNC).
Cursa el doctorat en Ciències Antropològiques (FFyH-UNC). Exerceix com a becària en el Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, amb lloc de treball a l’Instituto de Humanidades (IDH). El seu treball se centra en l’anàlisi etnogràfic de consums culturals infantils i producció de subjectivitats

Publicades

2019-05-24

Com citar

Landa, M. I., Blázquez, G. and Castro, C. (2019) “Emprendre com a estil de vida. L’actitud en les dinàmiques laborals de treballadors del fitness i de l’entreteniment infantil (Córdoba, Argentina)”, Debats. Revista de cultura, poder i societat, 133(1), pp. 27–44. doi: 10.28939/iam.debats.133-1.3.

Número

Secció

QUADERN