La importància de Comunitats imaginades, i de Benedict Anderson
DOI:
https://doi.org/10.28939/iam.debats.130-1.2Paraules clau:
nación, nacionalismo, Anderson, imaginarios socialesResum
El remarcable llibre Comunitats imaginades de Benedict Anderson va reconfigurar l’estudi de les nacions i el nacionalisme. Sorprenentment original, va trencar amb l’èmfasi excessiu posat fins al moment al continent europeu i els arguments falsament polaritzats sobre si les nacions existien des de sempre o eren mers epifenòmens dels estats moderns. Comunitats imaginades dirigeix l’atenció a la dinàmica de la imaginació organitzada socialment i culturalment com a procés que es troba al cor de la cultura política, la comprensió d’un mateix i la solidaritat, idea que, com a innovació de primer ordre en la comprensió dels ‘imaginaris socials’, va tenir influència que va més enllà de l’estudi del nacionalisme. Tanmateix, l’enfocament d’Anderson va conservar l’èmfasi en les condicions materials que configuren la cultura i en les institucions que en faciliten la reproducció, des de diaris i novel·les a censos, mapes i museus.
Descàrregues
Descàrregues
Publicades
Com citar
Número
Secció
Llicència
Sense perjudici del que disposa l'article 52 de la Llei 22/1987 d'11 de novembre de Propietat Intel·lectual, BOE del 17 de novembre de 1987, i conforme a aquest, els/les autors o autores cedeix/en a títol gratuït els seus drets d'edició, publicació, distribució i venda sobre l'article, per tal que siga publicat a Debats. Revista sobre cultura, poder i societat.
Debats. Revista de cultura, poder i societat es publica sota el sistema de llicències Creative Commons segons la modalitat “Reconeixement – NoComercial (by-nc): Es permet la generació d’obres derivades sempre que no se’n faça un ús comercial. Tampoc no es pot fer servir l’obra original amb finalitats comercials”.
Així, quan l’autor/a envia la seva col·laboració, accepta explícitament aquesta cessió de drets d’edició i de publicació. Igualment autoritza Debats. Revista de cultura, poder i societat la inclusió del seu treball en un fascicle de la revista perquè es puga distribuir i vendre.