Artistes contra la gentrificació del turisme: anàlisi de pràctiques creatives de resistència a Porto

Autors/ores

  • Inês Barbosa Universidade do Porto
  • João Teixeira Lopes Universidade do Porto
  • Lígia Ferro Universidade do Porto

Paraules clau:

artistes urbans; dret a la ciutat; crítica a la gentrificació turística; pràctiques creatives; Porto

Resum

Aquest article se centra en les pràctiques creatives que donen forma a les estratègies de resistència a la gentrificació, a través de la producció artística, implementades a Porto, Portugal, durant els últims cinc anys. Després del mapatge d’agents, projectes i iniciatives, es van seleccionar sis artistes de diferents àrees que treballaven temes relacionats amb el dret a l’habitatge i el dret a la ciutat, amb qui es van fer entrevistes semiestructurades. L’anàlisi de les seues pràctiques i del seu discurs revelava visions crítiques, però també divergents, sobre les transformacions de la ciutat i sobre el paper que poden exercir l’art i els artistes en la seua denúncia. Les converses mantingudes també van al·ludir a alguns dilemes i contradiccions identificats en recerques anteriors, com ara les tensions entre l’exaltació de la identitat de Porto i el risc de la turismofòbia; els riscos d’explotació de l’art per a benefici del capital o del poder públic; o l’equilibri difícil entre llibertat i independència i la necessitat de finançament i reconeixement. En aquest sentit, no sorprén la precarietat del sector de les arts i la cultura a Portugal.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Inês Barbosa, Universidade do Porto

Màster en Associativisme i Animació Sociocultural i doctora en Sociologia de l’Educació (UM). També té un postgrau en Performance (FBAUP). Investigadora a IS-UP, a l’Àrea de Creació Artística, Pràctiques i Polítiques Culturals. Responsable del pòdcast Ainda-No: Sociologia e Utopia i del Laboratori de Teatre i Política. La seua tesi doctoral en sociologia de l’educació es va centrar en l’estudi de les pràctiques artístiques de contestació, per la qual va rebre una menció d’honor en el Premi Joves Científics Socials (CES). Desenvolupa investigacions etnogràfiques i visuals relacionades amb les experiències i representacions de la precarietat, la igualtat i la violència de gènere, les transformacions urbanes i socials a Porto i el paper dels artistes en la crítica de la gentrificació.

João Teixeira Lopes, Universidade do Porto

Llicenciat en Sociologia per la Faculdade de Letras de la Universidade do Porto (1992), màster en Ciències Socials per l’Institut de Ciências Sociais de la Universidade de Lisboa (1995) i doctor en Sociologia de la Cultura i l’Educació (1999). Coordinador científic de l’Institut de Sociologia de la FLUP entre 2002 i febrer de 2010. Director de la Revista Sociologia entre 2009 i febrer de 2013. Ha publicat 43 llibres (en solitari o en coautoria) en els camps de la sociologia de la cultura, la ciutat, la joventut i l’educació, així com la museologia i estudis territorials. Distingit el 29 de maig de 2014 amb la distinció Chevalier des Palmes Académiques pel Govern francés. Va presidir l’Associació Portuguesa de Sociologia entre juliol de 2016 i març de 2021. Va presidir el Departament de Sociologia de la FLUP entre 2011 i febrer de 2019. Coordina, des de maig de 2020, l’Institut de Sociologia de la Universitat de Porto.

Lígia Ferro, Universidade do Porto

Professora auxiliar al Departament de Sociologia de la Faculdade de Letras de la Universidade do Porto. Va obtindre el seu doctorat europeu a l’Instituto Universitário de Lisboa, ISCTE-IUL (2011). Ha sigut investigadora visitant en diverses universitats d’Europa, els Estats Units d’Amèrica i el Brasil. Lígia Ferro va ser elegida presidenta de l’Associació Europea de Sociologia (ESA) en 2021 i és membre de la Junta Directiva de la Xarxa Europea d’Observatoris en el Camp de les Arts i l’Educació Cultural - ENO. És autora i editora de diverses publicacions en portugués, anglés, espanyol i francés. Últimament, treballa en pràctiques culturals, l’educació artística, les migracions i la investigació-acció, especialment en contextos urbans.

Referències

Antunes, Gonçalo (2019) O memorando da Troika e o mercado de habitação em Portugal. Working paper, limited access.

Arara, Oficina (2019) Buraco da Torre – Pasquim Satírico Pró Lírico. A Contra-Cidade. Printing: FIG – Indústrias Gráficas, S.A. (Coimbra).

Banet-Weiser, S. (2011). Convergence on the street. Cultural Studies, 25, 641–658.

Barbosa, Inês& Lopes, João Teixeira (2019). Descodificar as paredes da cidade: crítica à gentrificação e luta pela habitação no Porto, Sociologia, 38, pp. 6-29.

Barbosa, Inês & Lopes, João Teixeira Lopes (2020) ‘O Porto não se Vende’: resistências à gentrificação a través da produção artística no período pós-austeritário. Cadernos de Arte e Antropologia, vol. 9, No. 3, pp. 67-73.

Barbosa, Inês (2021) O ruído que brota dos muros do Porto: ensaio visual sobre o direito à habitação. Iluminuras, Porto Alegre, v. 22, n. 56, pp. 278-293.

Becker, Howard Saul (2008). Art Worlds (2nd. ed.). University of California Press Correia, Tiago (2020) Turismo. Famalicão: Húmus.

Boltanski, Luc e Chiapello, Ève (2011) Le Nouvel Esprit du Capitalisme. Paris: Gallimard Bourdieu,

Pierre (1996), As Regras da Arte. Lisbon: Presença

Fernandes, José Alberto Rio [et al.] (2018) – O Porto e o Airbnb. Porto: Book Cover.

Ferro, Lígia (2015), “Maisou Menos Porto: Na senda da arte urbana” in Revista da Galeria de Arte Urbana, Volume 07 (November, 2015; Graffitologia), Lisbon, Câmara Municipal de Lisboa.

Ferro, Lígia (2020), “A arte urbana na encruzilhada da pandemia: reflexões sobre o trabalho cultural e artístico num segmento emergente”. In Tânia Leão (org), Cadernos da Pandemia do ISUP, vol. 5, Em Suspenso. Reflexões sobre o trabalho artístico, cultural e criativona Era Covid-19, Instituto de Sociologia da Universidade do Porto, pp. 57-67.

Ferro, Lígia, Otávio Raposo, Graça Cordeiro, João Teixeira Lopes, Luísa Veloso, Magda Nico, Manuel Abrantes, Pedro Abrantes, Pedro Varela, Ricardo Bento e Tiago Caeiro (2016), O trabalho da arte e a arte do trabalho: circuitos criativos de artistas imigrantes em Portugal, Lisbon, Observatório das Migrações.

Janosckha, Michael (2018) Gentrificacion en Espana reloaded. Papers 60, Gentrificació i dret a la ciutat. Lahire, Bernard (2010), Franz Kafka. Éléments pour une théorie de la création littéraire.

Paris: La Découverte. Ley, David (2003). Artists, aestheticisation and the field of gentrification. Urban Studies, 40(12), 2527–2544.

Lopes, João Teixeira (2013), “Capitalismo artístico: quando a arte e a cultura ocupam o centro”. In Simbiótica, Ufes, v.ún., No. 3, https://doi.org/10.47456/simbitica.v1i3.5490

Lopes, João Teixeira (2021), “Porto, cidade mentirosa?”. In Comemorações do Centenário da Faculdade de Letras da Universidade do Porto. Porto: FLUP, 157-167.

Lloyd, Richard (2006). Neo-bohemia. Art and culture in the postindustrial city. Cambridge: Routledge

Mendes, Luís (2017) Gentrificação turística em Lisboa: neoliberalismo, financeirização e urbanismo austeritário em tempos de pós-crise capitalista 2008-2009. São Paulo: Cadernos Metrópole, v. 19, No. 39, 479-512.

Menger, Pierre-Michel (2005), Retrato do Artista Enquanto Trabalhador. Metamorfoses do Capitalismo.

Lisbon: Roma Editora Molnár, V. (2017). Street Art and the changing urban public sphere. Public Culture, 29(2(82)), 385–414.

Pereira, Virgílio Borges (2016) A Habitação social na transformação da cidade. Porto: Edições Afrontamento.

Porto, C. M. (2018). Habitação e dinâmicas urbanas: relatório de caracterização e diagnóstico. En Plano Diretor Municipal. CMP, Oporto.

Smith, N. (2007). Gentrificação, a fronteira e a reestruturação do espaço urbano. En GEOUSP - Espaço e Tempo, n.º 21, 15-31.

Shapiro, R. (2019). Artification as Process. En Cultural Sociology, 13(3), 265-275.

Descàrregues

Publicades

2023-12-13 — Actualitzat el 2025-03-27

Com citar

Barbosa, I., Teixeira Lopes, J. and Ferro, L. (2025) “Artistes contra la gentrificació del turisme: anàlisi de pràctiques creatives de resistència a Porto”, Debats. Revista de cultura, poder i societat, 2023(8), pp. 31–50. Available at: https://revistadebats.net/article/view/6416 (Accessed: 26 April 2025).

Número

Secció

SPECIAL ISSUE 1