Discursos en competència en la dreta política valenciana: comunicació i estratègia davant les eleccions autonòmiques de 2019

Autors/ores

DOI:

https://doi.org/10.28939/iam.debats.134-1.8

Paraules clau:

Comunitat Valenciana, eleccions autonòmiques, discurs polític, cobertura periodística, partits de dreta, framing.

Resum

Les eleccions autonòmiques de 2019 a la Comunitat Valenciana han plantejat un nou escenari per a l’espectre ideològic conservador, ja que per primera vegada eren tres les formacions que es disputaven aquest vot amb possibilitats d’accedir a les Corts. A més a més, la notorietat aconseguida per l’extrema dreta en el nou panorama polític suposava un desafiament per a la resta de partits. L’objectiu d’aquesta investigació és analitzar com van afrontar la campanya el Partit Popular, Ciudadanos i Vox en un context que els obligava a actuar com a adversaris electorals, però també com a possibles futurs aliats parlamentaris. Aquest treball de recerca examina l’actuació i el discurs de campanya d’aquests tres partits a partir de l'anàlisi del contingut de la cobertura periodística dels diaris Levante-EMV i Las Provincias. L’estudi s’interessa per conéixer els emmarcats preferents, els temes dominants, les ressonàncies culturals i el quadrat ideològic construït per aquestes formacions. Els resultats mostren que l’emmarcat estratègic d’estil de lideratge predominà en la informació d’aquests partits, que van concentrar el seu discurs en temes d’economia i identitat, especialment sobre aspectes ressonants entre l’electorat conservador. Mentre que els temes propis de l’extrema dreta no afecten greument el discurs dels partits majoritaris, Vox tractà d’obrir-se pas distanciant-se del PP, que al seu torn es va veure obligat a reivindicar-se com el partit de referència de la dreta. Cs és el que en més ocasions va fer circular un missatge de possible cooperació entre les tres forces.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Adolfo Carratalá, Universitat de València

Professor contractat doctor de Periodisme a la Universitat de València. És llicenciat en Periodisme i doctor en
Comunicació. Prèviament, ha treballat com a investigador postdoctoral a la Universidad Rey Juan Carlos i com a
professor associat a la Universidad Internacional de La Rioja. Les seues principals línies de recerca són periodisme i conflictes socials, i estudis LGTBI aplicats als mitjans de comunicació.

Dolors Palau Sampio, Universitat de València

Professora titular de Periodisme de la Universitat de València. És llicenciada i doctora en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va treballar durant nou anys al diari Levante-EMV. Les seues principals línies de recerca són la qualitat periodística i el periodisme digital i narratiu

Publicades

2020-05-31

Com citar

Carratalá, A. and Palau Sampio, D. (2020) “Discursos en competència en la dreta política valenciana: comunicació i estratègia davant les eleccions autonòmiques de 2019”, Debats. Revista de cultura, poder i societat, 134(1), pp. 133–153. doi: 10.28939/iam.debats.134-1.8.

Número

Secció

QUADERN