La ciberresistència feminista a la violència digital: sobreviure al Gamergate
DOI:
https://doi.org/10.28939/iam.debats.134-2.7Paraules clau:
ciberfeminisme, ciberviolència, mansphere, GamergateResum
Les dones que habiten en el ciberespai no s'escapen de la violència patriarcal i són objecte d’un estricte control social exercit a través de mitjans tecnològics. La ciberviolència afecta particularment dones amb presència explícitament feminista en l’espai virtual. La seua participació i la reivindicació dels valors feministes en aquest entorn es consideren una transgressió del mandat patriarcal que dicta l’exclusió o marginació de les dones en els espais públics. Per això, cada dia són l’objectiu de campanyes d’intimidació, assetjament i amenaces de gran magnitud. Paral·lelament, les xarxes digitals han multiplicat els espais de col·lectivitat i acció política i social disponibles per a les dones. Així, l’activitat en línia ha exercit un paper fonamental en el ressorgiment i la revitalització de les comunitats i els debats feministes. L’objectiu d’aquest article és analitzar els projectes llançats per Zoë Quinn i Anita Sarkeesian, dos dels principals objectius de l’atac del moviment Gamergate. Estudiarem Crash Override i Speak Up & Stay Safe(r), una línia d’assistència i una plataforma de recursos per a víctimes de ciberviolència, respectivament, com a projectes de ciberresistència feminista en el marc dels ciberfeminismes i de l’actual canvi de paradigma de la cultura de protesta i organització feministes
Descàrregues
Descàrregues
Publicades
Com citar
Número
Secció
Llicència
Sense perjudici del que disposa l'article 52 de la Llei 22/1987 d'11 de novembre de Propietat Intel·lectual, BOE del 17 de novembre de 1987, i conforme a aquest, els/les autors o autores cedeix/en a títol gratuït els seus drets d'edició, publicació, distribució i venda sobre l'article, per tal que siga publicat a Debats. Revista sobre cultura, poder i societat.
Debats. Revista de cultura, poder i societat es publica sota el sistema de llicències Creative Commons segons la modalitat “Reconeixement – NoComercial (by-nc): Es permet la generació d’obres derivades sempre que no se’n faça un ús comercial. Tampoc no es pot fer servir l’obra original amb finalitats comercials”.
Així, quan l’autor/a envia la seva col·laboració, accepta explícitament aquesta cessió de drets d’edició i de publicació. Igualment autoritza Debats. Revista de cultura, poder i societat la inclusió del seu treball en un fascicle de la revista perquè es puga distribuir i vendre.