Gerencialisme universitari i publicació científica

Autors/ores

  • Fernando Ampudia de Haro UNIVERSIDADE EUROPEIA / CIES – INSTITUTO UNIVERSITÁRIO DE LISBOA

DOI:

https://doi.org/10.28939/iam.debats.133-1.4

Resum

L’objectiu de l’article és fer una aproximació al fenomen del gerencialisme universitari i i la relació que té amb el sistema de publicació científica. En el vessant acadèmic, l’adopció de tècniques i discursos associats a l’univers de la gestió inclou una visió específica sobre per què i com es publica, a més de la finalitat que cal donar a allò que s’ha publicat. Aquest treball explora el discurs que legitima tal visió i reconstrueix l’arquetip conductual i emocional que prescriu. Aquesta reconstrucció és possible a partir del material empíric que proporcionen diferents manuals, seminaris i cursos dirigits al professorat universitari amb la intenció de millorar-ne la productivitat publicadora. Per últim, es fa una reflexió crítica sobre les implicacions que aquest discurs i arquetip tenen en contextos acadèmics semiperifèrics en termes de producció i consum de coneixement científic.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Fernando Ampudia de Haro, UNIVERSIDADE EUROPEIA / CIES – INSTITUTO UNIVERSITÁRIO DE LISBOA

Fernando Ampudia de Haro es graduà en Sociologia (1998) i completà un doctorat (2004) en Sociologia a la Universidad Complutense de Madrid. Màster en Economia Social i Solidària en ISCTE-Instituto Universitário de Lisboa (2016), va rebre el Premi Extraordinari de la Universidad Complutense per la seua tesi doctoral La civilización del comportamiento: buenos modales y civilidad en España desde la Edad Media hasta nuestros días. Investigador postdoctoral. Beca d’investigació postdoctoral d’FCT (2006-2012) a l’Institut d’Història Contemporània (IHC - Universidade Nova de Lisboa). Combina la investigació amb la docència en diferents universitats, tant a Espanya com a Portugal.
Les seues publicacions comprenen diverses àrees: sociologia històrica, sociologia política, sociologia de les emocions, sociologia de la cultura i sociologia econòmica. Les seues principals línies d’investigació són els processos civilitzatoris, els estudis de governamentalitat i els models socials de comportament i emocions.

Publicades

2019-05-24

Com citar

Ampudia de Haro, F. (2019) “Gerencialisme universitari i publicació científica”, Debats. Revista de cultura, poder i societat, 133(1), pp. 47–62. doi: 10.28939/iam.debats.133-1.4.

Número

Secció

QUADERN