Trencar el silenci, armar escàndol i rebel·lar-se: música i gènere a Espanya, 2018–2021

Autors/ores

DOI:

https://doi.org/10.28939/iam.debats-136-2.2

Paraules clau:

gènere; desigualtats; producció musical i artística; Espanya; COVID-19

Resum

Les qüestions de gènere en relació amb la música contemporània i dins de l’escena artística són un tema d’investigació d’interés creixent. Aquest estudi se centra en les estratègies adoptades per les dones per a resistir les desigualtats de gènere en la indústria musical tenint en compte tant les polítiques culturals que les continuen discriminant com les condicions imposades per la pandèmia de la COVID-19. Les dades ací considerades han sigut extretes de 40 entrevistes radiofòniques emeses durant la temporada 2018 -2019 en Ràdio Nacional d’Espanya, Ràdio 4. Es va fer una segona ronda d’entrevistes la primavera de 2021 en el context post-COVID-19, per correu o de manera telefònica. Les entrevistes es van organitzar en tres categories analítiques dissenyades per a proporcionar detalls sobre temes com la professió, el prestigi i el reconeixement de les creacions o produccions musicals de les dones, i com la seua representació ha sigut retratada pels mitjans i/o pel públic. Els resultats van proporcionar algunes troballes rellevants sobre les oportunitats i carreres a les quals podrien accedir les dones. Encara que les arts i la cultura sovint es veuen com a mons de dones, molts sectors estan impregnats d’inconvenients acumulatius que inclouen estereotips de gènere, dificultats per a conciliar el treball i la vida familiar, cosificació i assetjament sexual. La informació obtinguda en aquest treball està en línia amb les respostes pròpies d’aquestes dones: «Com més lluite, més viva em sent!», «I si les dones tingueren el poder?» i «Mai més a vint peus de l’estrellat».

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Angels Bronsoms, Universitat Autònoma de Barcelona

Angels Bronsoms té un doctorat en Comunicacions i un màster en Gènere i Comunicacions (ambdós de la Universitat Autònoma de Barcelona), així com un màster en Moda i Luxe (de la Global Business School de Barcelona). Té experiència en el circuit del periodisme musical, participa freqüentment com a oradora en esdeveniments públics relacionats amb dones en música i es troba actualment investigant en l’apartat del gènere en la indústria de la música. Per últim, és autora del llibre Animals del Rock & Roll.

Paula Guerra, University of Porto

Paula Guerra és professora de sociologia a la Universitat de Porto i investigadora a l’Institut de Sociologia per la mateixa universitat, així com professora associada adjunta al Centre Griffith per a la Investigació Social i Cultural a Austràlia. També forma part d’altres instituts d’investigació nacionals i internacionals, i també és fundadora i coordinadora de la xarxa All the Arts: Xarxa Luso-Afro-Brasilera de Sociologia de la Cultura i les Arts, a més de ser la fundadora i coordinadora del projecte Keep it Simple – Make it Fun (KISMIF; fes-ho simple, fes-ho divertit) i coordinadora de la Conferència Internacional KISMIF.

Publicades

2022-11-14

Com citar

Bronsoms, A. and Guerra, P. . (2022) “Trencar el silenci, armar escàndol i rebel·lar-se: música i gènere a Espanya, 2018–2021”, Debats. Revista de cultura, poder i societat, 136(2), pp. 27–42. doi: 10.28939/iam.debats-136-2.2.