L’(ab)ús del populisme de dretes del passat a Itàlia i els Països Baixos

Autors/ores

  • Stefan Couperus University of Groningen
  • Pier Domenico Tortola University of Groningen

DOI:

https://doi.org/10.28939/iam.debats.133-2.2

Resum

L’anàlisi històrica s’utilitza cada vegada més com una eina en l’estudi del populisme actual a Europa. El passat sovint s’explora com una font d’analogies per a examinar el populisme del present i altres vegades en busca de mecanismes causals per a explicar l’onada populista actual. En aquest article ens centrem en un tercer tipus de vincle entre el populisme i el passat, és a dir, les formes en què els moviments i líders populistes usen i abusen de la història i la memòria històrica en la recerca del suport popular.
Aquesta perspectiva sobre el nexe populisme-història pot proporcionar una visió profunda de la composició ideològica d’aquests moviments i els votants d’aquests, així com de les dinàmiques i estratègies discursives emprades. Centrant-se en el populisme de dretes contemporani i el seu enfocament del passat obscur dels països europeus, el document elabora una anàlisi exploratòria que planteja tres formes en què els populistes usen i abusen del passat: (a) la reavaluació positiva de la història obscura, (b) el recurs de la història falsa, (c) l’evocació i negació posterior dels vincles amb el passat obscur. Quan els examinem, utilitzem exemples
extrets dels casos d’Itàlia i els Països Baixos per a verificar la plausibilitat de les nostres categories en diferents casos nacionals.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Stefan Couperus, University of Groningen

El Dr. Stefan Couperus és professor de Política i Societat Europea en la University of Groningen als Països Baixos. Va obtindre el seu doctorat en història moderna en la mateixa universitat en 2009 (amb la més alta distinció). Els seus interessos d'investigació inclouen la història de la teoria i la pràctica democràtiques, la història de la governança
urbana i la planificació, i els usos del passat en el discurs polític contemporani.

Pier Domenico Tortola, University of Groningen

Pier Domenico Tortola és professor assistent de política i societat europees en la University of Groningen, Països Baixos. Els seus recents interessos d'investigació giren entorn de la política de la crisi de l'Eurozona i les conseqüències d'aquesta última en la governança i les institucions de la Unió Europea. Té un DPhil en política per la University of Oxford.

Publicades

2019-11-27

Com citar

Couperus, S. and Tortola, P. D. (2019) “L’(ab)ús del populisme de dretes del passat a Itàlia i els Països Baixos”, Debats. Revista de cultura, poder i societat, 133(2), pp. 11–25. doi: 10.28939/iam.debats.133-2.2.

Número

Secció

QUADERN