L’(ab)ús del populisme de dretes del passat a Itàlia i els Països Baixos
DOI:
https://doi.org/10.28939/iam.debats.133-2.2Resum
L’anàlisi històrica s’utilitza cada vegada més com una eina en l’estudi del populisme actual a Europa. El passat sovint s’explora com una font d’analogies per a examinar el populisme del present i altres vegades en busca de mecanismes causals per a explicar l’onada populista actual. En aquest article ens centrem en un tercer tipus de vincle entre el populisme i el passat, és a dir, les formes en què els moviments i líders populistes usen i abusen de la història i la memòria històrica en la recerca del suport popular.
Aquesta perspectiva sobre el nexe populisme-història pot proporcionar una visió profunda de la composició ideològica d’aquests moviments i els votants d’aquests, així com de les dinàmiques i estratègies discursives emprades. Centrant-se en el populisme de dretes contemporani i el seu enfocament del passat obscur dels països europeus, el document elabora una anàlisi exploratòria que planteja tres formes en què els populistes usen i abusen del passat: (a) la reavaluació positiva de la història obscura, (b) el recurs de la història falsa, (c) l’evocació i negació posterior dels vincles amb el passat obscur. Quan els examinem, utilitzem exemples
extrets dels casos d’Itàlia i els Països Baixos per a verificar la plausibilitat de les nostres categories en diferents casos nacionals.
Descàrregues
Descàrregues
Publicades
Com citar
Número
Secció
Llicència
Sense perjudici del que disposa l'article 52 de la Llei 22/1987 d'11 de novembre de Propietat Intel·lectual, BOE del 17 de novembre de 1987, i conforme a aquest, els/les autors o autores cedeix/en a títol gratuït els seus drets d'edició, publicació, distribució i venda sobre l'article, per tal que siga publicat a Debats. Revista sobre cultura, poder i societat.
Debats. Revista de cultura, poder i societat es publica sota el sistema de llicències Creative Commons segons la modalitat “Reconeixement – NoComercial (by-nc): Es permet la generació d’obres derivades sempre que no se’n faça un ús comercial. Tampoc no es pot fer servir l’obra original amb finalitats comercials”.
Així, quan l’autor/a envia la seva col·laboració, accepta explícitament aquesta cessió de drets d’edició i de publicació. Igualment autoritza Debats. Revista de cultura, poder i societat la inclusió del seu treball en un fascicle de la revista perquè es puga distribuir i vendre.