Gerencialisme i ficció, o la ficció del gerencialisme: d’Ayn Rand a les novel·letes d’executius

Autors/ores

  • Luis Enrique Alonso UNIVERSIDAD AUTÓNOMA DE MADRID
  • Carlos J. Fernández Rodríguez UNIVERSIDAD AUTÓNOMA DE MADRID

DOI:

https://doi.org/10.28939/iam.debats.133-1.6

Resum

Els llibres sobre management tenen per objectiu propagar teories de gestió noves entre directius i executius d’empreses, i representen un dels pilars del gerencialisme. Una de les manifestacions més peculiars n’és la ficció, és a dir, novel·les que se centren en històries de professionals de corporacions, en què aquests miren d’assolir l’excel·lència en els negocis per mitjà d’una tècnica gerencial. En aquest article, prestarem atenció a aquest gènere literari peculiar i poc explorat; no només plantejarem una anàlisi de les característiques i en descriurem els elements més significatius, sinó que, a més, mostrarem la influència estilística important que, sens dubte, han tingut les novel·les de la influent escriptora neoliberal Ayn Rand, autèntica precursora d’aquest tipus de narrativa.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Luis Enrique Alonso, UNIVERSIDAD AUTÓNOMA DE MADRID

És catedràtic del Departament de Sociologia de la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universidad Autónoma
de Madrid (UAM). Ha estat docent internacional a les universitats de Southbank de Londres, París IX (Dauphine)
i París I (Laboratoire Georges Friedmann), Xalapa (Veracruz, Mèxic) i la República de l’Uruguai. S’ha especialitzat en sociologia econòmica i en l’anàlisi i investigació sociològiques dels fenòmens d’acció col·lectiva i moviments socials. Així mateix, ha dirigit investigacions en l’àmbit de la Unió Europea (programa Comett, DG5), accions concertades amb la Cardiff University (programa British Council / Ministeri d’Educació) i projectes competitius de la Dgicyt, entre d’altres. En la UAM coordina el grup d’investigació estable Estudios sobre trabajo y ciudadanía (SOC E-O30).

Carlos J. Fernández Rodríguez, UNIVERSIDAD AUTÓNOMA DE MADRID

És docent del Departament de Sociologia de la UAM des de setembre de 2007. Doctor en Sociologia per la Universidad Autónoma de Madrid (2004), és llicenciat en Econòmiques per la UAM (especialitat en Sociologia Econòmica, 1997) i en Sociologia per la UNED (2002). Màster en Administració d’Empreses (MBA) per l’Escola d’Organització Industrial (2000). Ha fet estades d’investigació en diferents universitats internacionals. Entre les seues publicacions destaquen els llibres El discurso del management (Madrid, CIS, 2007), Vigilar y organizar (com a editor, Madrid, Siglo XXI, 2007), El debate sobre las competencias (amb Luis E. Alonso i José M.ª Nyssen, Madrid, ANECA, 2009) o Los discursos del presente (amb Luis E. Alonso, Madrid, Siglo XXI, 2013). Actualment és el president del Comité d’Investigació de Sociologia del Consum de la Federació Espanyola de Sociologia i editor de la Revista Española de Sociología.

Publicades

2019-05-24

Com citar

Enrique Alonso, L. and Fernández Rodríguez, C. J. (2019) “Gerencialisme i ficció, o la ficció del gerencialisme: d’Ayn Rand a les novel·letes d’executius”, Debats. Revista de cultura, poder i societat, 133(1), pp. 77–94. doi: 10.28939/iam.debats.133-1.6.

Número

Secció

QUADERN