L’extensió de la figura de l’emprenedor en el marc de la Unió Europea: l’avanç d’un model d’activació emprenedora
DOI:
https://doi.org/10.28939/iam.debats.133-1.2Resum
El present text s’aproxima al concepte d’activació a través de la idea de l’emprenedoria. Es tracta d’un dels eixos discursius centrals del neoliberalisme contemporani, que gaudeix d’una àmplia difusió i que s’ha plasmat en programes de l’estratègia UE-2020. La difusió de l’emprenedoria s’enclava en el context d’alguns dels grans canvis sociolaborals actuals: la progressiva empresarització del treball assalariat, amb l’avanç de la individualització i la dissolució de les fronteres del treball assalariat a causa de la proliferació de noves figures laborals basades en el treball per compte propi. El treball assalariat, sobretot l’altament qualificat, està vivint aquest procés de redefinició des de la lògica emprenedora, la qual genera noves pràctiques i nous arquetips que tenen un profund impacte en el món de l’ocupació. L’objectiu d’aquest article és, doncs, endinsar-nos en l’anàlisi dels processos d’activació laboral a través de la idea de l’emprenedor. Ens centrarem primer en el significat de la idea d’emprenedor i en el seu paper en la empresarització progressiva del concepte de treball. Posteriorment, emmarcarem aquesta idea en el context de l’Estratègia Europa 2020. Finalment, ens acostarem a alguns programes en el terreny de l’emprenedoria que deriven d’aquesta estratègia europea.
Descàrregues
Descàrregues
Publicades
Com citar
Número
Secció
Llicència
Sense perjudici del que disposa l'article 52 de la Llei 22/1987 d'11 de novembre de Propietat Intel·lectual, BOE del 17 de novembre de 1987, i conforme a aquest, els/les autors o autores cedeix/en a títol gratuït els seus drets d'edició, publicació, distribució i venda sobre l'article, per tal que siga publicat a Debats. Revista sobre cultura, poder i societat.
Debats. Revista de cultura, poder i societat es publica sota el sistema de llicències Creative Commons segons la modalitat “Reconeixement – NoComercial (by-nc): Es permet la generació d’obres derivades sempre que no se’n faça un ús comercial. Tampoc no es pot fer servir l’obra original amb finalitats comercials”.
Així, quan l’autor/a envia la seva col·laboració, accepta explícitament aquesta cessió de drets d’edició i de publicació. Igualment autoritza Debats. Revista de cultura, poder i societat la inclusió del seu treball en un fascicle de la revista perquè es puga distribuir i vendre.