El París de Modiano: estratificació, sedimentació i esllavissades de terra

Autors/ores

  • Clara Levy INSTITUT D’ÉTUDES EUROPEENNES (UNIVERSITE PARIS 8) / LABTOP-CRESPPA

Paraules clau:

Patrick Modiano, París, memoria, Ocupación, Dora Bruder.

Resum

L’obra literària de Patrick Modiano apareix com a inseparable de la ciutat de París, i més particularment del París de l’Ocupació alemanya: el mateix escriptor, els seus lectors, els seus crítics i fins i tot l’Acadèmia Sueca, que li va concedir el Premi Nobel el 2014, es manifesten unànimement d’acord sobre aquest punt. L’espai i el temps estan íntimament entrellaçats en Patrick Modiano, i, sovint, els seus textos connecten París amb el període històric de l’Ocupació, encara que la ciutat es recorre i es descriu literalment també en altres ocasions. Els mètodes estilístics de l’autor, que consisteixen a interconnectar l’espai i el temps i desdibuixar els límits cronològics, creen una imatge nebulosa i indecisa de la ciutat, en la qual, com en Dora Bruder, se superposen diverses capes de temps.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Clara Levy, INSTITUT D’ÉTUDES EUROPEENNES (UNIVERSITE PARIS 8) / LABTOP-CRESPPA

Professora de sociologia a l’Institut d’Estudis Europeus (Université Paris 8) i investigadora de Cresppa-LabToP, Clara Lévy treballa principalment en sociologia de l’art i la cultura, i més concretament en la sociologia de la literatura
i la lectura. Va publicar Écritures de l’identité. Les écrivains juifs après la Shoah, PUF, 1998. Més tard va dur a terme
una investigació sobre els llibres de capçalera, publicada amb el títol Le Roman d’une vie. Les livres de chevet et leurs lecteurs, Hermann, 2015. Actualment treballa en la investigació sobre l’escriptor P. Modiano i la fàbrica d’un Nobel.

Publicades

2019-01-08

Com citar

Levy, C. (2019) “El París de Modiano: estratificació, sedimentació i esllavissades de terra”, Debats. Revista de cultura, poder i societat, 132(2). Available at: https://revistadebats.net/article/view/1771 (Accessed: 4 February 2023).

Número

Secció

QUADERN