La ciutat de València en la poètica de Vicent Andrés Estellés

Autors/ores

  • Jordi Oviedo Universitat Catòlica de València San Vicent Martir

Paraules clau:

Valencia, Llibre de meravelles, poesía de la ciudad, geografía literaria, cine y literatura, poesía catalana

Resum

L’article revisa la relació entre la poesia de l’escriptor valencià Vicent Andrés Estellés i la ciutat de València, com a centre d’una particular geografia literària. En funció d’un corpus de textos poètics dels anys cinquanta de l’autor seleccionats, s’observa l’evolució de la presència d’aquesta ciutat en la poètica estellesiana, que mostra diferents matisos i intensitats. Reculls com Llibre de meravelles, mostren la diversitat en el tractament de l’espai: els carrers i la ciutat s’associen al desig, acomplert o reprimit, mentre que els espais interiors també es vinculen a la mort i a l’angoixa. Així mateix, d’aquesta relació entre poesia i ciutat, se n’analitzen les fonts o la xarxa de què es basteix. El periodisme i el cinema, especialment el darrer, esdevenen els principals sistemes culturals que conformen una poètica pròpia de l’espai urbà.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Jordi Oviedo, Universitat Catòlica de València San Vicent Martir

Jordi Oviedo és doctor en Filologia catalana per la Universitat d’Alacant, amb una edició crítica del Segon del Cartoixà (1500) de Joan Roís de Corella. Actualment, professor en excedència de la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir. Ha sigut editor literari dels volums Obra completa revisada de Vicent Andrés Estellés IV (2017) i V (2018) i és membre del Grup d’innovació docent Geografies literàries 3.0, adscrit a la Universitat de València.

Publicades

2019-01-08

Com citar

Oviedo, J. (2019) “La ciutat de València en la poètica de Vicent Andrés Estellés”, Debats. Revista de cultura, poder i societat, 132(2). Available at: https://revistadebats.net/article/view/1764 (Accessed: 4 February 2023).

Número

Secció

QUADERN