TikTok i els fact-checkers espanyols en la cobertura de l’incendi de Campanar i la DANA de València - Reig Martínez, Arán (Debats. Revista de cultura, poder i societat, 2025)
Aquest treball estudia el paper dels perfils de verificació de notícies espanyols signataris de la International Fact-Checking Network en TikTok en la cobertura de l’incendi de l’edifici al barri de Campanar i la dana del 29 d’octubre. Amb l’aplicació d’un llibre de codis es du a terme una anàlisi quantitativa sobre les 658 publicacions compartides pels perfils @malditobulo, @newtraltiktok, @efeverifica i @verificat.es entre l’1 de gener de 2024 i el 31 de desembre de 2024. Amb els resultats obtinguts s’observa la coexistència de contingut de verificació i explicatiu en tots els perfils, predominant en la majoria de casos el contingut de caràcter nacional enfront de l’internacional. Respecte dels temes valencians, el contingut que ha sigut objecte de verificació de manera més recurrent ha sigut el relacionat amb les defuncions, les organitzacions d’ajuda humanitària i les ajudes econòmiques. Aquest contingut ha experimentat un major nombre d’interaccions per part dels usuaris en comparació amb la resta de publicacions analitzades. Amb el qüestionament de la idoneïtat d’internet com a font d’informació confiable, el nostre treball planteja la necessitat de facilitar la viralització del contingut de verificació en detriment de les notícies sense fonament.