Els polítics valencians sota els focus d’À Punt: una anàlisi de la cobertura televisiva de les Eleccions autonòmiques de 2019

Autors/ores

DOI:

https://doi.org/10.28939/iam.debats.134-1.5

Paraules clau:

Eleccions autonòmiques; política valenciana; À Punt; entrevistes polítiques; debats electorals; «infoentreteniment».

Resum

Tot i els reiterats incompliments en què havia concorregut Canal 9, l’antiga televisió valenciana, pel que fa a la seua funció de servei públic, el seu tancament en 2013 per part del govern del PP va tenir un notable impacte en l’imaginari col·lectiu i va representar una pèrdua considerable per al sistema comunicatiu autonòmic. En aquest sentit, la posada en marxa de la plataforma de mitjans públics valencians, À Punt Mèdia, va despertar moltes expectatives entre la societat valenciana. Entre altres propòsits, els polítics i els professionals de la comunicació que en formaren part havien de demostrar que es podien fer les coses de manera diferent. Les Eleccions autonòmiques de 2019 eren una oportunitat magnífica per a demostrar-ho. D’una banda, desplegant noves fórmules audiovisuals capaces de traslladar la informació política a la ciutadania en les millors condicions. De l’altra, allunyar-se de la manipulació informativa que havia caracteritzat l’anterior etapa. L’objectiu d’aquest treball és comprovar fins a quin punt aquestes dues qüestions s’han produït i ho farem analitzant la cobertura d’À Punt del procés electoral pel que fa als gèneres informatius, al marge de les notícies. En concret, ens fixarem en les entrevistes polítiques als candidats i en els debats electorals. Utilitzarem diverses metodologies, quantitatives i qualitatives, per obtenir els resultats, que apunten a un comportament bastant equilibrat, tant en la morfologia audiovisual com en la profunditat del relat informatiu, però amb poca ambició de conjunt per a un mitjà públic que aspira a ser referència mediàtica al seu territori.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Alvar Peris Blanes, Universitat de València

Professor Ajudant Doctor de Comunicació Audiovisual i Publicitat. Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació.

Referències

Aquest treball s’emmarca en el Projecte d’I+D+i «Estrategias, agendas y discursos en las cibercampañas electorales: medios de comunicación y ciudadanos» (referència CSO2016-77331-C2-1-R), concedit pel Ministeri d’Economia i Competitivitat per al període 2017-2020 i desenvolupat pel grup d’investigació Mediaflows (www.mediaflows.es).

Publicades

2020-05-30

Com citar

Peris Blanes, A., Marín Pérez, B. and Sánchez Castillo, S. (2020) “Els polítics valencians sota els focus d’À Punt: una anàlisi de la cobertura televisiva de les Eleccions autonòmiques de 2019”, Debats. Revista de cultura, poder i societat, 134(1), pp. 71–90. doi: 10.28939/iam.debats.134-1.5.

Número

Secció

QUADERN