«Woman, manage your life!» El discurs de la conciliació laboral-familiar en la literatura popular del management dirigida a dones

Autors/ores

  • Maria Medina-Vicent UNIVERSITAT JAUME I

DOI:

https://doi.org/10.28939/iam.debats.133-1.5

Resum

Els càrrecs de management han estat tradicionalment ocupats per homes i associats, per tant, a allò masculí. En conseqüència, el model de direcció empresarial normatiu ha tingut aspectes excloents per a les dones. Per aquesta raó, entre d’altres, la qüestió de la conciliació entre la vida laboral i familiar no ha format part dels temes centrals de la literatura del management . I és que, responent a aquesta normativitat masculinitzada, es donava per fet que el rol del mànager estava exclusivament associat a la seua presència en l’esfera pública, és a dir, les qüestions associades tradicionalment a la cura de la família i a allò privat quedaven fora de l’equació. No obstant això, amb la progressiva incorporació de les dones a la gerència, noves qüestions han passat a configurar l’agenda del management .
En aquest article pretenem estudiar de quina manera s’ha incorporat la qüestió de la conciliació de la vida laboral i familiar en la literatura del management dirigida a dones. Ens interessa especialment identificar la clau en què es construeix aquest discurs, és a dir, discernir si a través de la seua formulació es promou una presència de les dones en els càrrecs de direcció des d’una visió transformadora i igualitària que pose èmfasi en les polítiques de conciliació com una necessitat patent o, si bé, es continua assignant a les dones la responsabilitat única de la gestió de l’espai privat de manera estereotípica i excloent.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Maria Medina-Vicent, UNIVERSITAT JAUME I

Professora ajudant doctora en el Departament de Filosofia i Sociologia de la Universitat Jaume I (Castelló de la Plana,
Espanya). Doctorat Internacional en el Programa d’Ètica i Democràcia de la UJI amb la tesi Género y management
en el marco neoliberal. Un análisis crítico para la emergencia de liderazgos feministas (Premi de la Real Academia de Doctores de España 2018 en la categoria d’Humanitats). Les seues principals línies d’investigació són la filosofía feminista, el llideratge i els Critical Management Studies.

Publicades

2019-05-24

Com citar

Medina-Vicent, M. (2019) “«Woman, manage your life!» El discurs de la conciliació laboral-familiar en la literatura popular del management dirigida a dones”, Debats. Revista de cultura, poder i societat, 133(1), pp. 63–76. doi: 10.28939/iam.debats.133-1.5.

Número

Secció

QUADERN