La realitat plurinacional de l’Estat espanyol i el paper dels ens subestatals en el context europeu

Autors/ores

  • Mikel Irujo Amezaga

Resum

Es discuteix molt sobre la plurinacionalitat de l’Estat espanyol, però potser poc sobre el concepte mateix d’Espanya. La diferència entre ser un estat o una nació sense estat consisteix en el fet que les primeres no han de qüestionar-se models identitaris, ja que el reconeixement internacional els concedeix un color determinat en un mapa o una nacionalitat que evita que gran part de la població haja de plantejar-se al llarg de la seua vida qüestions com què és la seua nació, qui la compon o per què s’hi sent vinculat. La semàntica és important, i el concepte de nació pot ser interpretat de manera molt diversa en diferents territoris o col·lectius de l’Estat espanyol. La comprensió per part de totes les parts del que totes entenen per nació, país o estat pot ser una de les claus que pot obrir una oportunitat de comprensió mútua a partir de la qual es pot desenvolupar un debat seré i democràtic sobre conceptes com la plurinacionalitat o el dret a decidir. Al
seu torn, en ple segle xxi, tots aquests conceptes estan en debat constant en diferents estats de la Unió Europea, per la qual cosa el debat sobre l’encaix de les nacions sense estat, o fins i tot l’encaix del dret a decidir en el marc europeu, també ha de ser tingut en compte.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Publicades

2017-05-05

Com citar

Irujo Amezaga, M. (2017) “La realitat plurinacional de l’Estat espanyol i el paper dels ens subestatals en el context europeu”, Debats. Revista de cultura, poder i societat, 131(1). Available at: https://revistadebats.net/article/view/1708 (Accessed: 29 March 2024).

Número

Secció

PUNTS DE VISTA